Iemand die lange tijd verslaafd is geweest aan bijvoorbeeld alcohol, drugs of medicijnen begint zijn programma vaak met ontgiften (detoxificatie): het verslavende middel moet je lichaam uit. De toediening van het verslavingsmiddel wordt dus gestopt. Afhankelijk van de persoon en drug treden daarna meer of minder (gevaarlijke) ontwenningsverschijnselen op. Door tijdelijk medicijnen te gebruiken kunnen de ontwenningsverschijnselen grotendeels worden geneutraliseerd. Ontgiften duurt in de regel vijf tot maximaal vijftien dagen. De ontgifting wordt begeleid door gespecialiseerde artsen en verpleegkundig personeel in een samenwerkende kliniek of indien mogelijk in de thuissituatie. Direct aansluitend start je behandeling.
Na de eventuele detox periode begint direct de behandeling. In de voor jou benodigde weken volg je een zeer intensief behandelprogramma, gebaseerd op het Minnesota model.
Dagelijks 4 tot 5 therapieblokken in groepen van maximaal 6 personen groepseducatie én een individueel gesprek (face-to-face contact) met de persoonlijk behandelaar.
Je leert alles over hoe je verslaving werkt en welke effecten deze bij jou veroorzaakt. We kijken dus niet alleen naar de gevolgen van jouw verslaving, maar met name naar de oorzaak. Je bent veel in contact met jouw vaste behandelaar en buiten de behandelingen om met ervaringsdeskundige hulpverleners die zelf ook al lange tijd clean en nuchter zijn. Zij ondersteunen je in deze zware periode, omdat ook zij als geen ander weten hoe het is om jezelf hierin te moeten overwinnen.
Desgewenst en in nauw overleg met jou wordt jouw familie, partner en/of kinderen, betrokken bij jouw programma.