Behandeling verslaving - 3de stap

Behandeling - Wat Ga Ik Doen

Detox

Iemand die lange tijd verslaafd is geweest aan bijvoorbeeld alcohol, drugs of medicijnen begint zijn programma vaak met ontgiften (detoxificatie): het verslavende middel moet op een veilige wijze worden afgebouwd. De toediening van het verslavingsmiddel wordt  gestopt. Afhankelijk van de persoon en/of het middel treden daarna meer of minder (gevaarlijke) ontwenningsverschijnselen op. Door tijdelijk medicijnen te gebruiken kunnen de ontwenningsverschijnselen grotendeels worden geneutraliseerd. Ontgiften duurt in de regel vijf tot maximaal vijftien dagen. De ontgifting wordt begeleid door gespecialiseerde artsen en verpleegkundig personeel in een samenwerkende kliniek of indien mogelijk in de thuissituatie. Direct aansluitend start je behandeling.

Behandeling

Na de eventuele detoxperiode begint direct de behandeling. In de voor jou benodigde weken volg je een zeer  intensief behandelprogramma, gebaseerd op het Minnesota model.

Ons programma bestaat uit 

Dagelijks 4 tot 5 therapieblokken in groepen van maximaal 6 personen groepseducatie én minimaal 1 één individueel gesprek met de persoonlijk behandelaar.

Je leert alles over hoe je verslaving werkt, welke effecten deze bij jou veroorzaakt en heel belangrijk, waar het allemaal is begonnen en vandaan komt. We kijken dus niet alleen naar de gevolgen van jouw verslaving, maar met name naar de oorzaak. Je bent veel in contact met jouw vaste behandelaar en buiten de behandelingen om met ervaringsdeskundige hulpverleners die zelf ook al lange tijd clean en nuchter zijn. Zij ondersteunen je in deze zware periode, omdat ook zij als geen ander weten hoe het is om jezelf hierin te moeten overwinnen.

Problemen met je thuissituatie en mogelijk verdere specifieke behandeling voor onderliggende problemen worden door ons met je besproken en bemiddeld.

Rol van familie

Desgewenst en in nauw overleg met jou wordt jouw familie, partner en/of kinderen, betrokken bij jouw programma.

Direct informeren naar een beschikbare plek?