Afkickkliniek voor drugs | Hulp bij drugsverslaving | IGHD

Hulp bij drugsverslaving: Afkicken van drugs in een professionele afkickkliniek

Drugsgebruik kan onschuldig beginnen, maar uitgroeien tot een hardnekkige verslaving. Misschien merk je dat je de controle verliest. Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving. Wat de situatie ook is: je staat er niet alleen voor. Bij IGHD helpen we mensen om af te kicken van drugs en hun leven weer op de rails te krijgen.

Wat is een drugsverslaving?

Een drugsverslaving betekent dat je niet of nauwelijks meer kunt stoppen met het gebruiken van drugs, ook al merk je dat het negatieve gevolgen heeft voor je gezondheid, werk, relaties of mentale gesteldheid. Het kan gaan om softdrugs zoals cannabis, maar ook om harddrugs zoals cocaïne, XTC, speed of GHB.

Verslaving is niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Je kunt bijvoorbeeld verlangen naar drugs bij stress, verveling of emoties. Herstellen van een verslaving betekent dus méér dan alleen stoppen met gebruiken. Het vraagt om begeleiding, structuur en het aanleren van nieuwe gewoontes.

Veelgestelde vragen over drugsverslaving en afkicken

Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan drugs?

Een paar signalen die kunnen wijzen op een drugsverslaving:

  • Je denkt vaak aan drugs en plant er je dag omheen.
  • Je gebruikt meer of vaker dan je van plan was.
  • Je voelt je slecht zonder drugs: somber, angstig of onrustig.
  • Je hebt drugs nodig om te ontspannen of te kunnen slapen.
  • Je omgeving maakt zich zorgen over je gebruik.
  • Je hebt pogingen gedaan om te stoppen, maar dat lukt niet.

Herken je jezelf hierin? Dan is het verstandig om hulp te zoeken. Je hoeft niet “de bodem” te raken voordat je mag aankloppen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter.

Wat gebeurt er in een afkickkliniek voor drugs?

In een afkickkliniek krijg je professionele hulp bij het stoppen met drugs. Dit begint soms en alleen indien fysiek noodzakelijk, met een detoxfase, waarbij je lichamelijk ontgift onder medische begeleiding. Daarna volgt het psychologische deel van de behandeling: waarom gebruik je, welke patronen zitten erachter, en hoe voorkom je terugval?

Bij IGHD bieden we onder andere:

  • Medische begeleiding bij ontwenning
  • Individuele therapie
  • Groepstherapie met medepatiënten
  • Psycho-educatie over verslaving
  • Lichaamsgerichte therapie
  • Hulp bij het opbouwen van structuur

We werken met bewezen behandelmethodes en een team van specialisten, waaronder psychologen, psychiaters, ervaringsdeskundigen en verslavingsartsen.

Is afkicken van drugs gevaarlijk?

Bij sommige drugs kan het afkicken risico’s met zich meebrengen, vooral als je al lang of veel gebruikt. Je kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals trillen, zweten, slapeloosheid, angst of depressie. In sommige gevallen is er zelfs kans op insulten of hartproblemen.

Daarom is het belangrijk om nooit op eigen houtje te stoppen bij een ernstige verslaving. Een afkickkliniek zorgt voor een veilige omgeving met medische ondersteuning. Zo kun je op een verantwoorde manier afkicken van drugs.

Wat als ik nog twijfel of ik wil stoppen?

Twijfel is normaal. Misschien wil je wel stoppen, maar ben je bang voor het leven zonder drugs. Misschien weet je niet hoe je het moet aanpakken. Bij IGHD kun je terecht voor een vrijblijvend adviesgesprek. We luisteren naar je verhaal, geven eerlijke informatie en helpen je oriënteren op de juiste stap. Bij IGHD of bij een andere instelling welke beter bij jouw situatie past.

Je hoeft dus niet zeker te weten dat je wilt stoppen. Je moet bereid te zijn om erover te praten.

Wat als mijn kind, partner of vriend(in) drugs gebruikt?

Het is moeilijk om iemand van wie je houdt te zien worstelen met drugs. Vaak voel je je machteloos, verdrietig of boos. Bij IGHD bieden we ook hulp aan naasten. We leren je hoe je grenzen stelt, hoe je het gesprek opent en hoe je jezelf beschermt tegen overbelasting.

Afkicken drugs: dit zijn je mogelijkheden

Iedere verslaving is anders. Daarom kijken we bij IGHD altijd naar jouw persoonlijke situatie. Samen bepalen we welke aanpak het beste bij jou past. We bieden:

Klinische opname (intern)

Je verblijft tijdelijk in onze afkickkliniek. Dit is intensief en biedt meer structuur, rust en afstand van je oude omgeving. Het is vaak geschikt bij langdurige of ernstige verslavingen, of als eerdere pogingen tot stoppen zijn mislukt.

Nazorg en terugvalpreventie

Afkicken is één stap. Volhouden is de volgende. Daarom bieden we ook nazorgtrajecten, vervolghulp voor je onderliggende problemen, coaching en zelfhulpgroepen. Je leert omgaan met verleidingen, stress en moeilijke momenten, zodat je stevig blijft staan, ook na je behandeling.

Waarom kiezen voor IGHD?

Bij IGHD geloven we in herstel mét perspectief. We kijken verder dan alleen het stoppen met drugs. We helpen je om je leven opnieuw vorm te geven: gezonder, rustiger en met meer zelfvertrouwen.

Wat je van ons kunt verwachten:

  • Persoonlijke begeleiding: we zien jou, niet alleen je verslaving.
  • Deskundig team: met jarenlange ervaring in verslavingszorg.
  • Veilige omgeving: waar je op adem kunt komen en tot jezelf komt.
  • Holistische aanpak: we werken hoofdzakelijk aan onderliggende problemen zoals trauma, angst of depressie.

Klaar om de eerste stap te zetten?

Of je nu zeker weet dat je wilt stoppen, of alleen nog maar aan het twijfelen bent — je bent welkom bij IGHD. Samen kijken we naar wat jij nodig hebt om te herstellen van je drugsverslaving en of IGHD de instelling is welke jou zinnige zorg kan bieden.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel, mail of laat je gegevens achter via ons contactformulier. Je hoeft het niet alleen te doen. Wij staan voor je klaar.

Veelgezochte vragen over drugs en afkicken

Wat kost een afkickkliniek voor drugs?
De behandelingen bij IGHD worden vergoed door je zorgverzekering, mits je een verwijsbrief hebt van de huisarts. Wel geldt het eigen risico van je zorgverzekering.

Hoelang duurt het afkicken van drugs?
Dat hangt af van de soort drugs, de duur van je gebruik en je persoonlijke situatie. Een detox duurt meestal 1 tot 2 weken. De behandeling duurt 4 weken.

Wat zijn ontwenningsverschijnselen bij drugs?
Mogelijke klachten zijn slapeloosheid, trillen, angst, somberheid, hoofdpijn, zweten, prikkelbaarheid of cravings. Sommige drugs geven ook lichamelijke afkickverschijnselen, andere vooral mentaal.

Kun je cold turkey stoppen met drugs?
Dat wordt meestal afgeraden bij een ernstige verslaving. Cold turkey stoppen kan risicovol zijn. Een gecontroleerde detox in een kliniek is veiliger en vergroot de kans op succes.

Hoe help ik iemand die verslaafd is aan drugs?
Blijf in verbinding, stel je grenzen en bied hulp aan — zonder dwang. De verslaafde dient wel zelf contact op te nemen met IGHD. Alles begint met je eigen motivatie te willen stoppen.

Wat is het verschil tussen softdrugs en harddrugs?
Softdrugs (zoals wiet) worden als minder schadelijk beschouwd dan harddrugs (zoals cocaïne, XTC, heroïne), maar ook softdrugs kunnen tot een verslaving leiden. Eigenlijk is het product niet zo interessant. Lichamelijk gezien wel. Als verslaving is elke verslaving een verslaving.

Wanneer moet je naar een afkickkliniek?
Als je het niet meer lukt om zelf te stoppen, als je leven eronder lijdt of als je omgeving zich zorgen maakt. Wacht niet te lang: hulp vragen is geen zwakte, maar een kracht.

 

Zoek je hulp bij drugsgebruik?

Wil je afkicken van drugs? Of wil je weten of je verslaafd bent?

Bij IGHD ben je welkom voor een eerlijk gesprek, professionele behandeling en warme begeleiding.

Neem vandaag nog contact met ons op.

Contact