Detox alleen als het MOET

Iemand die lange tijd verslaafd is geweest aan bijvoorbeeld alcohol, drugs of medicijnen begint het  programma vaak met ontgiften (detoxificatie): Het verslavende middel moet op een veilige wijze worden afgebouwd. Afhankelijk van de persoon en/of het middel kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. Door tijdelijk bijvoorbeeld ondersteunende medicatie te gebruiken kunnen deze ontwenningsverschijnselen grotendeels worden geneutraliseerd. Ontgiften duurt in de regel vijf tot maximaal vijftien dagen. De ontgifting wordt begeleid door gespecialiseerde artsen en verpleegkundig personeel in een samenwerkende kliniek of indien mogelijk in de thuissituatie. Direct aansluitend start je behandeling.

We kijken met name naar de oorzaak

Behandeling

Na de eventuele detoxperiode begint direct aansluitend de behandeling. In die weken volg je een zeer intensief behandelprogramma, met aandacht voor het Minnesota model.

Ons programma:

Dagelijks 4 tot 5 therapieblokken van een uur, in groepen van maximaal 6 personen + minstens één individueel gesprek met je persoonlijk behandelaar.

Je leert alles over hoe je verslaving werkt, welke effecten deze bij jou veroorzaakt en heel belangrijk: waar het allemaal is begonnen en vandaan komt. We kijken dus zeker niet alleen naar de gevolgen van jouw verslaving, maar met name naar de oorzaak. Je bent veel in contact met jouw vaste behandelaar en buiten de behandelingen om met ervaringsdeskundige hulpverleners die zelf al lange tijd clean en nuchter zijn. Zij ondersteunen je in deze zware periode, omdat ook zij als geen ander weten hoe het is om jezelf hierin te moeten overwinnen!

We helpen je ook met eventuele problemen in je thuissituatie en we zullen zeker samen kijken of er specifieke vervolgbehandeling voor onderliggende problemen nodig is.

Rol van familie

Als je het op prijs stelt wordt je familie, partner en/of kinderen, ook betrokken bij jouw programma.

De kliniek

Bij IGHD verslavingszorg verblijf je tijdens je behandeling in een vrijstaand, geheel voor ons gezamenlijke doel verbouwd pand in Rotterdam

Comfortabel, rustig en sfeervol ingericht

De kliniek kent een gescheiden behandel-, verblijfs-, overnachtings- en kantoorgedeelte

De partner, familie en/of andere direct betrokkenen

Een verslaving heeft niet alleen effecten op de verslaafde zelf, maar ook op de omgeving. Op de partner, de kinderen, de familie en andere direct betrokkenen.

IGHD verslavingszorg heeft tijdens de behandeling op een aantal afgesproken momenten ook graag contact met dit sociale systeem van de verslaafde.

De omgeving is heel belangrijk bij herstel van verslaving

IGHD verslavingszorg vindt betrokkenheid van partners en familieleden bij de behandeling van de patiënten belangrijk. Zij kunnen altijd mee naar het intakegesprek en, indien functioneel, worden ze uitgenodigd voor een confrontatiegesprek. In een aparte afspraak kunnen we hen op weg helpen hoe ze hun partner of familielid kunnen ondersteunen bij zijn of haar herstel.

Zelfhulpgroepen als blijvende ondersteuning in herstel

Naast het eigen aanbod van IGHD verslavingszorg zijn er speciale zelfhulpgroepen voor familie en vrienden van mensen met een verslaving. Deze groepen zijn in het hele land te vinden. Lotgenoten wisselen hier ervaringen uit en steunen elkaar bij het oplossen van problemen.

IGHD adviseert partners/betrokkenen eens te kijken bij:  Stichting Naast

Neem die stap en meld je aan!