Niet alleen genotmiddelen zoals alcohol en drugs kunnen verslavend zijn, maar ook medicijnen. Het kan gebeuren dat je een bepaalde periode medicijnen moet gebruiken en vervolgens merkt dat je er niet meer mee kunt stoppen. Een medicijnverslaving zal niet zo snel veroorzaakt worden door pijnstillers (zeker de pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist), maar bijvoorbeeld wel door morfine en door producten met codeïne. De meest verslavende medicijnen zijn slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen); deze worden ook wel benzo’s of pammetjes genoemd.

Hoe snel kun je verslaafd raken aan medicijnen? Dit kan al het geval zijn als je dit middel langer dan twee weken dagelijks gebruikt. Je merkt dat je verslaafd bent als er ontwenningsklachten optreden (zoals angsten, slapeloosheid of toenemende somberheid). Deze klachten kunnen zeer hevig zijn. Ook treedt bij langdurig gebruik gewenning op: je hebt steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te bereiken. Wij kunnen je helpen bij het afkicken van medicijnen.

Vooral morfine, producten met codeïne, slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) zijn erg verslavingsgevoelig

Heb jij een medicijnverslaving?

IGHD neemt ruim de tijd om je te leren kennen

Individuele Verslavingszorg 

Hoe komt het dat je verslaafd aan medicijnen bent geraakt? IGHD verslavingszorg neemt ruim de tijd om je te leren kennen. Samen met je behandelmanager en een ervaringsdeskundige begeleider én het team van de psychiater en de verslavingsarts stellen we een plan van aanpak op om van je medicijnenverslaving af te komen. Deze aanpak sluit aan bij jouw individuele behoeften. In vier stappen, de hoekstenen van je fundament tot stevig en langdurig herstel, bereiken we ons gezamenlijke doel.

Respect en privacy

Een leven zonder medicijnverslaving is mogelijk én voelt geweldig. Daarvan is het gehele personeel van IGHD verslavingszorg overtuigd , sommigen zelfs door eigen ervaring. Centraal in je behandeling staat het respect voor jou. Dat betekent ook respect voor jouw privacy. Wat je over jezelf vertelt, is strikt vertrouwelijk. IGHD verslavingszorg informeert niemand over jouw contact met ons en verstrekt geen informatie over jouw situatie aan anderen, tenzij je daarvoor uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven.

Team

IGHD verslavingszorg werkt met een vaste psychiater, een vaste verslavingsarts en verschillende (GZ/klinisch) psychologen om het behandelproces te begeleiden. Allemaal hebben ze kennis en ervaring in het helpen afkicken van medicijnen.

Je vaste casemanager begeleidt je tijdens het hele traject. Hij is er voor je vanaf de intake tot het einde van je behandeling (preventie terugval). Ook is hij de contactpersoon voor de naaste familie en/of partner en de doorverwijzer.

Lees over onze behandeling